Var kan man simma i Sverige?

I Sverige finns det många trevliga ställen att välja bland för den som tycker om att simma och bada. Även under höst- och vintersäsongen har det blivit allt vanligare att stärka sig med ett kallbad – kanske har det med den pågående hälsovågen att göra. En anrik plats för ett kallbad är Ribersborgs kallbadhus i Malmö som flyttades till sin nuvarande plats redan år 1898. Idag är detta Nordens största, bäst bevarade och mest välbesökta kallbadhus. Här finns både en vanlig och vedeldad bastu samt en gemensam ångbastu.

Var kan man simma i Sverige?

Simma på Fårö eller i Stockholm

För den som vill bada och ta en uppfriskande simtur är Fårö på Gotland ett utmärkt alternativ. Här kan du simma i friska Östersjön och njuta av den vackra omgivningen. Det finns även simlopp att delta i – Sundsimmet – som genomförs i juli varje år i Fårösund. Ett trevligt bad i Stockholmstrakten är Tanto strandbad i Årstaviken. Stranden är ganska liten, men lockar många besökare. Sanden är finkornig och det finns bryggor, hopptorn och klätterväggar att roa sig med. I Stockholm finns även flera badmöjligheter från härliga klippor.

Västkustens bad

Om man förflyttar sig till den västra delan av Sverige finns det gott om badmöjligheter, till exempel vid öar i Göteborgs skärgård eller runt Smögen i Bohuslän. Även i Lysekil finns gott om möjligheter för den badsugne. Bland annat anordnas Lysekil Extreme Swimchallenge där målet är att simma hela Gullmarsfjorden som är drygt 25 kilometer lång. I trakten finns mängder av olika bad både på campingar, havsbad och stränder. Variationen mellan stränder och bad från klippor är utmärkt och du kan dessutom varva badstunderna med lite krabbfiske.

Ytterligare en möjlighet är att besöka Norrfällsviken och dess camping som ligger vid havet i Höga Kusten. Här kan du strosa längs med fiskebodar och utforska landskapet under en vandring i naturreservatet. Norrfällsviken är ett 250 år gammalt fiskeläge i Västernorrlands län och här hittas badstranden Storsand som bjuder på nudistbad och vacker natur. Vattnet kan vara kallt, men uppfriskande och du har goda chanser att få vara ifred på denna ännu relativt oupptäckta strand. Ett havsbad utmärkt för den som vill njuta av en simtur i den svenska naturen.