Badklädernas historia

Behovet av badkläder har inte alltid varit som det gör idag. Under medeltiden rekommenderas det faktiskt att man inte skulle bada utomhus över huvud taget. När det senare blev populärt var det vanligt att man badade naken och därför fanns inget behov av badkläder. I samband med 1800-talets moralkrav kom dock behovet av att skyla kroppen vid bad på allmänna platser. Dåtidens badkläder skiljde sig inte mycket från vanliga kläder eftersom kroppen skulle döljas. Kvinnorna hade till exempel tyngder i kjolarna så att de inte skulle flyta upp. Trenden höll i sig ända fram till 1900-talets början.

Badmodet i början av 1900-talet

I början av 1900-talet började kvinnorna använda kortare klänningar som badkläder. De var dock otympliga och inte alls lika figurnära som männens baddräkter var. Herrarnas baddräkter täckte fortfarande armar och ben, men var ändå mer lämpade för simning än vad kvinnornas var. På 1920-talet skedde en stor förändring och damernas badkläder blev mer figurnära och nästa årtionde började de likna dagens baddräkter. Männen använde fortfarande baddräkter som täckte bröstet, men under 1930-talet började de bada med bart bröst. Samma årtionde var det dessutom populärt med badkläder stickade i ylle.

Badmode på 1940- och 50-talet

Badklädernas historia

I mitten av 40-talet dök den första bikinin upp. Den tvådelade baddräkten ansågs av många att vara alltför utmanande medan andra tyckte att den var fullt acceptabel att använda på stranden. Samtidigt försvann även den antydan till ben som hittills hade funnits på baddräkterna. Under den här tiden ändrades även snittet på männens badbyxor för att likna deras underbyxor. På 50-talet var idealet för kvinnor att vara kurviga, men med smal midja. Baddräkten designades därför som en korsett och Marilyn Monroe var en stor förebild. Männens badshorts skulle nu vara små och tajta.

1970-talet gjorde sitt intåg och nu försvann kraven mer och mer. Man badade gärna topless och bikinibyxan täckte i stort sett bara de intima delarna. På 80-talet kom den hela baddräkten tillbaka och blev mer populär än små bikinis som knappt dolde något. På 90-talet var det inte alls populärt att sola topless längre. Idag väljer man själv hur man vill se ut på stranden. Även om det går trender i badmodet är det du själv som avgör vad du trivs i och vad du vill ha på dig.